Monday, October 24, 2016

Sinking and Dissolving - Nicosia, Cyprus 22-23/10




Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες στο διήμερο σεμινάριο ‘Sinking and Dissolving’ και ιδιαιτέρως στην Evie Lanitis για την άψογη διοργάνωση!

Wednesday, October 5, 2016

Διαλογισμός

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να κάνουμε διαλογισμό μια και είναι η πράξη του να μη κάνεις τίποτα. Όταν γεννιέται όμως το ερώτημα τι είναι πίσω από τα πράγματα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε τόσο ήσυχα που να μπορούμε ν’ ακούμε, ν’ ακούμε πέρα από τους ‘θορύβους’ που παράγουμε αντιδρώντας με το περιβάλλον. Τα αποτελέσματα της εσωτερικής ακινησίας, που αρχικά επιδιώκεται και αργότερα απλά βιώνεται, είναι μόνο θετικά: βαθιά ηρεμία που δεν τη δίνει ούτε ο ύπνος, μια πολύ καλή αντίληψη του περίγυρου και γι’ αυτό πιο φιλική επαφή με τους έξω, που εντέλει δεν είναι έξω.
Πολλοί χρησιμοποιούν τον διαλογισμό για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Ναι κάνει και αυτό, δίνοντας καθαρό σταθερό νου που χρειάζεται σε καταστάσεις ιδιαίτερης έντασης και όταν οι αποφάσεις που παίρνονται είναι πολύ κρίσιμες. Όμως ο διαλογισμός είναι καλύτερος όταν αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι όλα συνδέονται και δεν είναι αναγκαστικά εχθρικά. Υπάρχει χώρος, εσωτερικός χώρος απλά χρειάζεται να τον αδειάσουμε. Αυτό κάνει και η βασική τεχνική της Εσωτερικής Διάλυσης στο σύστημά μας.
Ο διαλογισμός δεν είναι πολύ δημοφιλής και δεν ταιριάζει σ’ όλους. Πρόκειται περισσότερο για μια εσωτερική ανάγκη που την έχουμε ή δεν την έχουμε, είναι σίγουρο όμως ότι μας ηρεμεί χωρίς να μας αναισθητοποιεί και παραποιεί όπως κάνουν τα φάρμακα και οι ουσίες.
Η πρώτη προϋπόθεση για να μπούμε σε διαλογιστικές καταστάσεις είναι η ικανότητά μας να είμαστε παρόντες και γι’ αυτό μεγάλο μέρος της άσκησης είναι ακριβώς αυτό – συνειδητοποίηση του παρόντος μέσα στη ροή της συνείδησης η οποία έχει σαν αφετηρία το σώμα.

Λίγα λόγια για το τσιγκούνγκ


Το Τσι*, η λεπτοφυής ενέργεια που δίνει ζωή, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι το λεπτό ρευστό που κινείται, συνδέει, θρέφει, θερμαίνει, προστατεύει όλα τα έμβια και μη πλάσματα. Η λέξη gung σημαίνει ενέργεια και χρόνος που καταβάλλονται, δηλαδή οποιαδήποτε μελέτη ή ενασχόληση που απαιτεί χρόνο και ενέργεια για να μάθουμε κάτι ή για να επιτύχουμε κάτι, και γι’ αυτό τον λόγο είναι και η ικανότητά μας σε αυτό που δηλώνουμε. Η κοντινότερη φράση θα μπορούσε να είναι: Η Καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας.
Το Τσιγκούνγκ είναι η σωματική και νοητική ενασχόληση και η έμπρακτη, δημιουργική μελέτη που στοχεύει στην εσωτερική ισορροπία και την αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που μας θρέφει και με το οποίο συναλλασσόμαστε. Το Τσιγκούνγκ όμως πραγματώνεται και κατανοείται μόνο με την πρακτική εξάσκηση και την εφαρμογή του στην καθημερινή ζωή, δεν είναι λόγια φιλοσοφία.
Στη σχολή μας ασκούμε ένα σύστημα που αποτελείται από 5 Τσιγκούνγκ:

1. Δράκος και Τίγρης
2. Άνοιγμα Ενεργειακών Πυλών
3. Πάντρεμα Ουρανού και Γης
4. Τεντώνω το Τόξο-Αφήνω το Βέλος
5. Οι Θεοί Παίζουν στα Σύννεφα
6. Αναπνευστικές ασκήσεις
7. Σπειροειδές Ενεργειακό Σώμα (το διδάσκει μόνο ο B. Frantzis)

Το καθένα από αυτά ασχολείται με επιμέρους θέματα όπως η βύθιση/διάλυση, οι ευθυγραμμίσεις, τα κλεισίματα/ανοίγματα κ.ά. Το Τσιγκούνγκ ‘Οι Θεοί Παίζουν με τα Σύννεφα’ τα ενώνει όλα σε ένα και μας εισάγει στον Διαλογισμό.
* Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι το συνθετικό τσι στη λέξη τσιγκούνγκ (chi gung – καλλιέργεια του τσι) δηλώνει τη ζωτική ενέργεια ή το τσι, ενώ στη λέξη ταϊτσί (taiji το γράφουν όλο και περισσότερο) δηλώνει το μεγάλο (tai) απώτατο (ji) ή το γνωστό σήμα με τα δύο γιν γιανγκ ψαράκια.